Četvrtak 28 Ožujak 2024

Općinu Velika Ludina gotovo 12 godina uspješno vodi načelnik Dražen Pavlović. Posjetili smo ga i porazgovarali s njim o aktualnim temama na tom području.
Što je u Općini Velika Ludina u planu od kapitalnih investicija za ovu godinu?


Za 2017. godinu nismo planirali baš previše investicija s obzirom da je ovo izborna godina, što znači da će načelnik jedno vrijeme funkcionirati kao tehnički načelnik, dok se ne konstituira nova vlast. Smatram to kao godinu preispitivanja pa se većina planiranog odnosi na održavanje naše komunalne infrastrukture, od cesta, rasvjete, groblja i ostale imovine. U planu je uređenje dva zadnja društvena doma, jer ostali su svi uređeni, svi imaju nove krovove, fasade, stolariju i sanitarne čvorove. Preostali su dom u Kompatoru, koji nije uređivan ranije zbog legalizacije koja je sad riješena te ćemo u njega uložiti oko 150.000,00 kuna koje smo dobili iz Fonda regionalnog razvoja. Drugi dom je u Gornjoj Vlahiničkoj za kojeg su mještani tražili unutarnje uređenje, a s obzirom da je to jedan od većih domova na njegovo će se uređenje utrošiti oko 21.000,00 eura, od čega oko 19.000,00 eura iz Mjere 7.4. koja ide preko LAG-a Moslavina te 2.000,00 eura iz proračuna Općine Velika Ludina.


Osim izbora, nekih drugih većih kapitalnih investicija nemamo i zbog smanjenja prihoda, što od poreza, što od rudne rente. No, bez obzira na to ozbiljno razmišljamo i o izmjeni kompletne rasvjete u samoj Općini. Imamo oko 800 sijalica na našem području i u ovom trenutku razgovaramo s više zainteresiranih poduzeća koji bi bili spremi zamijeniti dosadašnju rasvjetu baziranu na živinim žaruljama, dok bi prešli na suvremenu led rasvjetu, za koju znamo da znatno štedi električnu energiju te je znatno manji trošak održavanja. Riješili bi to na način da onaj tko se ponudi na natječaju sam financira cijeli projekt, a mi bismo ušteđenim novcem financirali onom tko je taj posao izveo. Radi se i na kupnji zemljišta pored Osnovne škole gdje je plan proširiti sportsku dvoranu, kako bi svima bila funkcionalnija, s obzirom da je koriste i škola, ali i mnoge udruge s ovog prostora.
Interesantan za naše građane bi mogao biti i plan obnove fasade na crkvi, ali i uređenje parka pokraj crkve u multifunkcionalni park s dječjim igralištem, spomenikom, manjom fontanom, hortikulturom, klupama i jednom stalnom binom za sve manifestacije. Tim uređenjem bi centar Općine zasjao u punom sjaju. Ideja na kojima radimo ima puno, a radit ćemo na njima i ozbiljnije.

Jeste li koji projekt u 2017. godini prijavili na EU fondove?


Naravno. Kapitalne planove gradnje imamo ukoliko uspijemo povući novac iz ruralnog razvoja. Na Mjeru 7.2. kandidirali smo Cvjetnu ulicu, koja se nalazi u centru Velike Ludine, a neadekvatna je za promet. Uvjet za proširenje je bila kanalizacija, koja je napravljena te su stvoreni uvjeti za proširenje. Investicija je to od dva milijuna kuna te se nadamo pozitivnom ishodu, što ćemo znati u petom mjesecu. Također, na tu ulicu nastavlja se ulica koja dolazi iz Vidrenjaka, a koju smo isto kandidirali na u iznosu od 600.000,00 kuna. Uz to jedna od najvećih investicija u Općini koja bi mogla krenuti ove godine, a ovisi o Mjeri 7.4., je dogradnja i uređenje te opremanje dječjeg vrtića u Velikoj Ludini. Krenuo je i natječaj za reciklažno dvorište, odobren nam je projekt koji je plaćen od Fonda za zaštitu okoliša te očekujemo da na natječaju prođemo i sa samom izgradnjom dvorišta, a projekt je to vrijedan oko milijun i 900 tisuća kuna. Ukoliko prođemo na natječaju tijekom ljeta počela bi izgradnja istog. Sve su to dosta veliki projekti koji će se protegnuti kroz nekoliko godina, a bili bi značajni za Općinu. Jer do sad se puno ulagalo u nevidljive građevine - vodovodi, kanalizacije, plinovodi, struja, ceste, a ovo su ipak neke od investicija koje bi se trebale itekako vidjeti.


Upoznali ste nas s projektima koje ste prijavila na EU fondove. Financirate li zajednički neke projekte i sa županijom Sisačko-moslavačkom?


Prošle godine smo završili cestu u iznosu od otprilike 3,5 milijuna kuna koju smo zajednički financirali sa Županijom. Ove godine se iz tog razloga nismo odlučili na taj model, jer je to bio veliki izdatak za proračun Općine. Ali, plan nam je nagodinu tako raditi cestu od Vidrenjaka prema Česmi, koja bi koštala oko 2 milijuna kuna, kao i cestu od Velike Ludine prema Čazmi. Nadam se da će se do tada i financijski neke stvari posložiti na državnom i županijskom nivou, jer uz županijske ceste mi imamo i trošak održavanja nerazvrstanih cesta, kao i građenje novih cesta. I sada imamo u planu graditi dvije ceste koje godinama nasipavamo, a građani od nas zahtijevaju da se iste asfaltiraju što je i nama, kao Općini, bolja opcija, jer onda nema godišnjeg održavanja tih cesta, čime opet dolazimo do određene uštede.


I Vi ste se kao Općina uključili u borbu lokalnih jedinica za povećanje rudne rente. Na kojem koraku ste sad?


Naš proračun jako je ovisan o rudnoj renti. Sve okolne općine i gradovi koje imaju plin na svom području se zajedno zalažu za povećanje rudne rente. Naravno, rezultat ove naše inicijative ovisi o Vladi i Ministarstvu gospodarstva, a mi se zajedno organiziramo i pokušavamo organizirano djelovati. No, Velika Ludina ima i svoju priču, specifičnu za naše području, a to je Podzemno skladište plina Okoli. Ono je energetski vrlo bitno za naš plinski sustav, a mi od tog skladištenja plina prije nekoliko godina nismo imali ništa. Stoga smo se tužili s INA-om te dobili spor, zahvaljujući čemu sada dobivamo oko 250.000,00 kuna godišnje iz osnove rudne rente na skladištenje plina u našoj Općini. Nismo zadovoljni time te imamo razgovore s određenim ljudima u Ministarstvu gospodarstva,a radimo i na tome da upoznamo ministra financija, kao i premijera koji donose uredbu, a uredbom Vlade bi se taj prihod mogao povećati. Smatramo da je on premali, da nije pravičan i borimo se za pravičniju rudnu rentu koja bi po nama trebala iznositi bar milijun kuna ili dva.


Na isteku ste trećeg mandata. Koliko ste zadovoljni učinjenim u proteklih skoro 12 godina?


Mogućnosti su uvijek bile ograničene, a ideje koje smo imali su uvijek bile velike. U jednom trenutku je išlo bolje, u nekom lošije, ali svakodnevno smo radili i dosta se toga promijenilo u ovoj Općini na bolje. Zadovoljan sam s uređenjem komunalne infrastrukture, cesta, imovine te investicijama koje su išle u pravcu poboljšavanja života ljudi. No, jednom stvari nisam zadovoljan. Na početku mog prvog mandata sistemski smo ulagali u poslovne zone. Jedna je napravljena te je dosta dobro i izgrađena te smo tako ubrzo išli na izgradnju druge. Sve smo napravili za razvoj gospodarstva, za dugi period unaprijed imamo mogućnost gradnje velikih hala, ali žao mi je što je nakon svih tih stvorenih preduvjeta došlo do recesijske krize 2009. godine te mnogi koji su željeli investirati su upali u probleme te se investicije nisu realizirale. Općina, naravno nije kriva što do realizacije nije došlo, jer je, kao što sam rekao, stvorila je sve preduvjete. I zato u sljedećim mandatima moramo raditi na reklami Velike Ludine i pronaći način na koji ćemo dovesti poduzetnike i zaposliti ljude, jer to je ono najvažnije.


Znači građani mogu očekivati Vašu kandidaturu za 4. mandat?


Tako je. Kandidirat ću se i na ovim lokalnim izborima i dosta sam siguran u pobjedu, jer da nisam osjetio od građana tu povratnu informaciju koja mi govori da misle da bih trebao ići po još jedan mandat ne bih se ni kandidirao. Očekujem da ću u još jednom mandatu zaokružiti cijelu priču oko razvoja infrastrukture, ali i gospodarstva na području naše Općine.


iTransparentnost

Galerija fotografija

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3