Svake godine posljednjeg utorka u veljači obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka u više od 70 zemalja svijeta s ciljem poticanja sprječavanja nastajanja neželjenih životinja te promicanja drugih prednosti ovog rutinskog veterinarskog zahvata.

 

S tim u vezi, želimo Vas potaknuti da i vaša lokalna zajednica obilježi ovaj međunarodni datum. Naime, upravo kastracija pasa i mačaka može najviše pomoći u provedbi Zakona o zaštiti životinja i rješavanju uzroka problema, pa na kraju dovesti i do smanjenja financijskih izdataka koje trebate izdvajati zbog neodgovornosti građana.

Predlažemo neke od načina na koje možete obilježiti Svjetski dan kastracije:

- Propisivanjem trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja skrbničkih pasa i mačaka, uz mogućnost izuzetaka koji se evidentiraju, kako je to učinilo više od 200 lokalnih zajednica.

- Financiranjem i subvencioniranjem kastracije skrbničkih pasa i mačaka prema raznim modelima, što prakticira više od 100 lokalnih zajednica.

- Programom kastracije slobodnoživućih mačaka prema metodi: uhvati, kastriraj i vrati te organiziranje hranilišta gdje je to potrebno, u suradnji s udrugama.

- Promocijom kastracije i Svjetskog dana kastracije i vaših programa i mjera vezanih za kontrolu razmnožavanja životinja preko letaka priloženih uz uplatnice komunalne naknade, plakata, lokalnih medija, informativnih štandova i na druge načine.

- Organiziranjem i financiranjem programa kastracije i edukacijama o prednosti i nužnosti kastracije koje provode neprofitne udruge i obrazovne ustanove.

Napuštene životinje ne padaju s neba, već dolaze od neodgovornih građana koji ne kastriraju svoje pse i mačke te neželjene potomke napuštaju. U nekim skloništima čak 70 % životinja su štenci i mačići, a i većina odraslih pasa i mačaka nastala je od odbačenih štenaca i mačića.

Nužnost trajne sterilizacije više je nego očita, posebno stoga što su psi i mačke visokoreproduktivne vrste i njihov broj može se udeseterostručiti u nekoliko godina, pa je svako ulaganje u mjere vezane za kastraciju vrlo isplativo. Također, kastracija pomaže fizičkom i psihičkom zdravlju pasa i mačaka.

Više informacija o propisivanju trajne sterilizacije i Svjetskom danu kastracije možete pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017, a letak o dobrobiti i nužnosti kastracije možete preuzeti na https://bit.ly/2T0TeeT.