vidrenjak grbU Vidrenjaku je obilježeno 80 godina rada dobrovoljnog vatrogasnog društva u tom naselju u općini Velika Ludina. Prije početka proslave posvećene su novouređene garaže, oprema te prostorije DVD-a te je zahvaljeno Općini Velika Ludina na izgradnji nove garaže za vozila i članovima društva koji su sudjelovali u uređenju.


Svečanu sjednicu društva otvorio je predsjednik DVD Vidrenjak Branko Moguljak koji je pozdravio sve prisutne članove društva i uzvanike .
Ispred HVZ-a i VZ Sisačko–moslavačke županije predsjednika Miju Brlečića . Načelnika Općine Velika Ludina Dražena Pavlovića ,donačelnika Zlatka Nežića te predsjednika općinskog vijeća Vjekoslava Kamenščaka. Počasnog predsjednika HVZ Teodora Frickog, direktora firme Vatropromet Nenada Radojčića te ostale predstavnike susjednih VZO-a i društava te župnika Matu Mihaljevića.
Pokrovitelj ove obljetnice bila je Općina Velika Ludina, supokrovitelji: VZ Sisačko –moslavačke zajednice, VZO Velika Ludina, VATROPROMET d.o.o., Podgorski usluge, Autoservis Mezak, Uslužni obrt Deni, te g.Stjepan Martinac.
Tajnik DVD-a Vidrenjak Marijan Benković obratio se prisutnima u referatu o počecima i daljnjem radu društva.

 

Referat


U zapisniku od 23. veljače 1936.godine, koji je spisan u kući „Seljački dom“ u Vidrenjaku, stoji da se povodom zamolbe žitelja Vidrenjaka za održavanjem konstituirajuće Skupštine za osnutak Dobrovoljne vatrogasne čete u Vidrenjaku sastalo 33 žitelja sela te su izvršili izbor Upravnog odbora, Nadzornog odbora i trubljača.

Inicijatori osnivanja i daljnjeg rada DVD-a bili su Adolf Cesar, Josip Canjek, Stanko Krupička, Josip Jelinek i Josip Jendric st. 

Na početku rada i djelovanja DVD Vidrenjak bio je slabo opremljen. Iz tog vremena vrijedno je spomenuti ručnu vatrogasnu štrcaljku koja je proizvedena 1890. godine i sačuvana je do današnjeg dana.

Temeljni zadatak mladog društva bio je pronalaženje načina da se pribave potrebita financijska sredstva za nabavku opreme i uniformi potrebnih za djelovanje i rad Društva.

Izbijanjem drugog svjetskog rata rad DVD-a stagnira, ali ipak ne prestaje jer funkcionira odjeljenje od 12 članova koji imaju zadatak štiti selo od mogućih požara i drugih nepogoda.

Nakon drugog svjetskog rata od 1946. godine rad društva oživljava. Društvo aktivno radi na izgradnji novog vatrogasnog spremišta u prostoru ondašnjeg Zadružnog doma.

60-tih i 70-tih godina Društvo se tehnički značajnije oprema. Nabavljena je motorna štrcaljka „Rosenbauer 600“ i ostala potrebna vatrogasna oprema i pribor.

Mjesna zajednica 1984. godine izvršava dogradnju seoskog doma u sklopu kojeg je sazidano vatrogasno spremište.

U vremenu od 1990. do 2005. godine rad DVD-a Vidrenjak oživljava i u velikom je usponu. Nabavlja se nova oprema, tehnika i vozila. U rad Društva uključuje se velik broj novih članova, oformljuju se natjecateljska odjeljenja muški A i B te prvi puta u povijesti društva ženska A ekipa i djeca od 6 do 12 godina. Stručno se osposobljava velik broj članova, uspostavlja se suradnja sa INA-Industrijom nafte, pogonom PSP Okoli i CPS-om Okoli.

1990. godine DVD je izvršio uređenje vatrogasnog spremišta, iste godine uz pomoć mjesne zajednice napravljen je prilaz spremištu te su nabavljene cijevi za usisni vod.

U proljeće 1991. godine Mjesna zajednica Vidrenjak financirala je kupnju autocisterne „Zill“ kapaciteta 3000 l.

U razdoblju od 1992. do 1995 godine osposobilo se za ispitanog vatrogasca i vatrogasca prve klase ukupno 34 člana, za zvanje vatrogasnog dočasnika 16 članova i 5 članova zvanja vatrogasni časnik, te jedan član završava seminar za vatrogasnog suca.

1994. godine Društvo uređuje okoliš oko društvenog doma i malonogometno igralište koje će u narednim godinama služiti mladima za igru a Društvu kao poligon za vježbu.

U 1996. godini društvo uređuje društvene prostorije te organizira proslavu 60. obljetnice svoga rada i djelovanja, po prvi puta tiska monografiju DVD-a Vidrenjak te izrađuje amblem Društva.

Povodom 60.-te obljetnice rada i djelovanja Društvo dobiva zastavu od Josipa i Vesne Plaščar, kumova zastave.

Vrlo aktivan rad društva zamijećen je i od općinskih struktura pa tako 1998. godine dobiva godišnju nagradu Općine Velika Ludina.

Cijeneći predani vatrogasni rad društva Vatrogasna zajednica Sisačko-moslavačke županije posredstvom predsjednika Mije Brlečića 1999. godine daruje kombi vozilo Fiat Ducato.

U 2001.godini naša dva člana sudjeluju u gašenju požara na priobalju.
Također te iste godine Općina Velika Ludina dodjeljuje DVD-u Vidrenjak priznanje za poseban doprinos na razvoju i unapređenju vatrogastva u Općini Velika Ludina.

Društvo i nadalje aktivno radi pa tako 2004. godine nabavlja vatrogasno navalno vozilo TAM 110 T od vatrogasne postrojbe Kutina kojim si u mnogome olakšava vatrogasnu djelatnost.

U 2005 godini osposobljeno je 13 novih članova za zvanje vatrogasac . 
Iste godine vatrogasna zajednica Sisačko-moslavačke županije financira instaliranje elektroničkog uređaja za daljinsko upravljanje. 

2006. godine Općina Velika Ludina donosi Plan zaštite od požara općine, te donosi odluku da DVD Vidrenjak bude središnje društvo Općine Velika Ludina. Slijedom navedenog društvo proširuje interventnu postrojbu za 10 članova sukladno planu zaštite o požara Općine Velika Ludina, te od tada ista broji 20 operetivnih vatrogasaca.

U vremenu od 2006 do 2009 godine nabavlja se nedostatna vatrogasna osobna zaštitna oprema. Nakon nabavljene osobne opreme ukazala se potreba za novijim vatrogasnim vozilom, pa tako 2010 godine u suradnji sa Općinom Velika Ludina raspisan je natječaj o javnoj nabavi vatrogasnog navalnog vozila, koje je nabavljeno preko poduzeća „Vatropromet“ d.o.o. iz Zagreba, inače našeg dugogodišnjeg suradnika i prijatelja gospodina Nenada Radojčića direktora poduzeća koji nam je pomogao u prikupljanju svih potrebitih dokumenata potrebnih za uvoz vozila. Tako je kupljeno navalno vozilo marke „DAF“ sa opremom. Važno je reći da su u nabavci vozila financijska sredstva osigurali Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Općina Velika Ludina i Vatrogasna zajednica županije Sisačko-moslavačke.

Od 2009 do 2011 godine naši članovi prisustvuju sa županijskom vatrogasnom postrojbom u gašenju požara na dislokaciji na otoku Braču i Korčuli.

U 2011 godini potpisuje se ugovor sa podzemnim skladištem plina Okoli o obavljanju vatrogasnih usluga. Kupuju se sredstva veze (UKV stanice, mobilne i ručne).
Iste godine uz pomoć Vatrogasne zajednice županije Sisačko-moslavačke i predsjednika Mije Brlečića, a preko poduzeća „Vatrpromet“ kupujemo kombi vozilo „Opel Vivaro“ za prijevoz vatrogasaca i opreme.

Cijelo vrijeme društvo kontinuirano nastavlja osposobljavati svoje članove te u razdoblju od 2011 do 2014 godine osposobljeno je:
23 člana za zvanje „Vatrogasac“, 
12 članova za zvanje „Vatrogasac I kl.“, 
9 članova za zvanje „Vatrogasni dočasnik“, 
5 članova za zvanje „Vatrogasni dočasnik I kl.“, 
2 člana za zvanje „Vatrogasni časnik“ i 
2 člana za zvanje „Vatrogasni časnik I kl.

U 2014. godini kupljena je autocisterna „IVECO MAGIRUS“uz financijsku pomoć Općine Velika Ludina i Vatrogasne zajednice županije Sisačko-moslavačke. Društvo sada raspolaže sa kombi vozilom, auto cisternom i navalnim vozilom, te uslijed nedostatka garažnog prostora bilo je potrebno izgraditi novi garažni prostor. U dogovoru sa načelnikom Općine Velika Ludina gospodinom Draženom Pavlovićem krenulo se u izgradnju koju je financirala Općina Velika Ludina.

U 2015. i 2016. godini radilo se na uređenju vatrogasnih prostorija (ugradnja vrata, izrada glazura, postavljanje pločica itd.). 

Nakon završenih građevinskih radova ukazala se potreba opremanja i namještanja istog prostora.

U razgovoru sa našim prijateljem gospodinom Nenadom Radojčićom direktorom poduzeća „Vatropromet“, koji je ponudio svoju pomoć, krenulo se u realizaciju tako da je on sam opremio prostor novom kuhinjom, te mu se ovom prigodom iskreno i od srca zahvaljujemo. 

Povodom dana Općine 01. rujna 2016. Godine, Općina Velika Ludina dodijelila je DVD-u Vidrenjak priznanje za dugogodišnje humanitarno zalaganje na prevenciji i zaštiti od požara, te 80 godina postojanja društva. 

Društvo danas broji ukupno 157 članova, od čega 21 operativni član, 19 pričuvnih članova, 54 izvršujuća člana, 5 članova vatrogasni veteran, 1 počasni član, 5 pomažućih članova, 39 članova vatrogasne mladeži i 14 članova djece vatrogasnog podmladka, a osposobljeno je sa:
4 člana zvanje „Vatrogasni časnik I kl.“,
3 člana zvanja „Vatrogasni časnik“,
8 članova zvanja „Vatrogasni dočasnik I kl.“, 
10 članova zvanja „Vatrogasni dočasnik“,
17 članova zvanja „Vatrogasac I kl.“, 
21 član zvanja „Vatrogasac“, te dva člana imaju položen ispit za vatrogasnog suca. 

Valja napomenuti da je 9 članova osposobljeno za rad s aparatima za zaštitu dišnih organa , a 10 članova za rad sa motornom pilom. 

Velik doprinos u radu društva u proteklom 80. godišnjem radu dali su svi članovi ne sebično se angažirajući u čuvanju ljudskih života i imovine. To su članovi koji su na zvuk sirene izlazili na požarišta, članovi upravnog odbra, članovi nadzornog odbra, članovi natjecateljskih ekipa, članovi koji su bili angažirani na poslovima u suradnji sa PSP-om i ostali članovi koji su se odazivali na radne akcije za potrebe društva. Neki više neki manje, ali svi su bili jedno DVD Vidrenjak!.
Smatramo da smo ovim referatom ukratko iznesli gotovo sve ono što je bilo od bitnog značaja u radu našeg društva u proteklim godinama. 

Ovom prigodom Zahvaljujemo se svima onima koji su pomogli na bilo koji način u radu našeg društva.

Zahvaljujemo se Općini Velika Ludina, Vatrogasnoj zajednici Općine Velika Ludina, Vatrogasnoj zajednici županije Sisačko-moslavačke, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i svim sponzorima i donatorima našeg društva uz vatrogasni pozdrav…

„POMOZ BOG – VATRU GASI BRATA SPASI“



U Vidrenjaku, 09.12.2016. 
UPRAVNI ODBOR DVD-a