Četvrtak 28 Ožujak 2024

Razorni potres je trenutak u kojem cijela Hrvatska otvara srce i solidarizira se s područjem koje je pretrpjelo velike ljudske gubitke i materijalne štete. Stradala su djeca, ljudi i obitelji, izgubljena je imovina, stalo je gospodarstvo.

LAG "Moslavina" se uključuje u inicijativu DND-a "Vladimir Nazor" Križ pod nazivom "Djeca Moslavine za djecu Banovine", koja se provodi u suradnji i sa Savezom DND-ova, te poziva DND-ove i JLS-ove koja djeluju na području Moslavine da se uključe u akciju. Dopis o cijeloj inicijativi možete pogledati ovdje.

 

Inicijativa počinje akcijom "Kutijice prijateljstva za djecu stradalu u potresu" u koju se uključujemo.

Pozivaju se roditelji da u suradnji s djetetom pripreme kutijicu iznenađenja za nepoznatog prijatelja ili prijateljicu stradale u potresu. Neka to bude znak solidarnosti i zajedništva među djecom.

Svaka kutijica prijateljstva će se evidentirati, dati joj broj i na nju zalijepiti logo ove aktivnosti – „Djeca Moslavine za djecu Banovine“. Sve  kutijice prijateljstva biti će distribuirane direktno do djece putem naših volontera.

Evo kratkih uputa kako pripremiti kutijice prijateljstva:

- osnova je čvrsta KUTIJA, najbolje od cipela (maksimalno do veličine kutije od   čizama),

- čvrsto zamotati i zalijepiti kutiju da ne strada  u transportu, 

- Na  kutiji vidljivo napisati za koji je spol i uzrast namijenjena (djevojčica 8 mj, dječak 3 godine, djevojčica 11 g, dječak 14 g…). Pakiramo za djecu od 0-18 godina!

  1. Preporučeni sadržaj:

- svaka kutijica će imati osobnu notu djeteta koje šalje zato obavezno ubacite dječje kratko pismo pisano rukom ili crtež podrške, a tko želi daljnji kontakt s nepoznatim prijateljem to treba naznačiti u pisamcu

- sadržaj kutijice iznenađenja formirajte prema dobi i spolu djeteta kojem je namijenjeno – svakako surađujte sa svojim djetetom i pokušajte poštivati njegove ideje.  

Neki od prijedloga:

- školski pribor (bojice, flomasteri, olovka, šiljilo, gumica, ljepilo, škarice, bilježnica, papir kolaž, pernica i slično)

- kozmetika (toaletna torbica, ogledalce, češalj, četkica i pasta za zube, krema za ruke, gel za tuširanje, šampon, lak za nokte, gel, špangice, gumice za kosu, miris/dezić, stik za usta, šminka…)

- sitnica osobnog karaktera (knjiga, šalica, bočica za vodu, loptica, igračka, okvir za fotografije, album za slike ili crteže, spomenar, zaštitna maskica za lice, lampica…)

- odjeća (čarape, kapa, šal ili rukavice..)

- nešto slatko (čokolada, keksi, bomboni ili sl.)

U kutijicu prijateljstva ubacite prije svega ljubav i pažnju, a onda ono što možete i mislite da bi razveselilo djecu koja će to dobiti, samo vodite računa da ne šaljete kvarljivu robu! Nikako ne stavljajte novac! Naučimo svoju djecu da budu solidarna i da pomažu prijateljima u nevolji.

Kutijice prijateljstva biti će direktno dostavljane do krajnjih korisnika na terenu Banovine, odnosno do djece u organiziranom smještaju diljem Hrvatske, a sve u suradnji sa Savezom DND-a te DND-ima i volonterima  na terenu.

Lokacije gdje će se prikupljati Kutijice prijateljstva su u Kutini, Garešnici, Popovači, Čazmi i Križu.

LAG "Moslavina" poziva da se u akciju uključe i ostali gradovi i općine s područja LAG-a te organiziraju prikupljanje u svojim sjedištima. Također slobodno na kutiji naznačite iz koje JLS Kutija prijateljstva dolazi.

Oko svih ostalih informacija, stojimo na raspolaganju.


iTransparentnost

Galerija fotografija

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3