U Vijećnici Grada Kutine 24. svibnja održana je početna konferencija u projektu "Zelena Moslavina kroz održivo gospodarenje otpadom". Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, direktorica Eko Moslavine Adrijana Cvrtila, načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović te djelatnici Eko Moslavine. 

Eko Moslavina je početkom godine prijavila te osigurala sredstva za sufinanciranje u projektu  "Zelena Moslavina kroz održivo gospodarenje otpadom". Vrijednost projekta je 1.444.030,00 kn te je sufinanciran od strane EU iz Kohezijskog fonda u visini od 85%, tj od 1.227.265,04 kn bespovratno. Razdoblje provedbe projekta je od 19.02.2021. do 19.10.2021. godine.

 

Gradonačelnik Zlatko Babić pohvalio je napore Eko Moslavine za poboljšanjem vlastitog voznog parka te ostale aktivnosti koje provode. "U zaštiti okoliša prvenstveno je važna edukacija koju provodi i Eko Moslavina u suradnji sa školama i dječjim vrtićem. Zaštita okoliša, odvajanje i sortiranje otpada od iznimne su važnosti za bolje gospodarenje otpadom te se nadam kako će zaista i nova vozila koja će biti nabavljena u ovom projektu uvelike pridonijeti odvojenom prikupljanju otpada", rekao je gradonačelnik Babić

"U tom projektu nabavit će se dva adekvatna komunalna vozila s nadogradnjama kojima će se vršiti odvojeno prikupljanje otpada putem spremnika i zvonolikih spremnika na zelenim otocima. Informativno izobraznim aktivnostima će se doprinijeti povećanju svijesti lokalne zajednice o važnosti izdvajanja frakcija (papir, plastika, metal, staklo, tekstil i glomazni otpad). Sve aktivnosti su dizajnirane s ciljem doprinosa smanjenju količina otpada koji se odlaže na odlagalište. Navedeno će doprinijeti održivom sustavu gospodarenja otpadom sukladno shemi sustava gospodarenja otpadom navedenom u Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske", rekla je Adrijana Cvrtila.

Načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović iskazao je zadovoljstvo projektom te pozvao građane na odvojeno prikupljanje otpada na za to predviđena mjesta, a ne u prirodu ili na divlja odlagališta.