EK donijela pozitivnu odluka za Hrvatsku: omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja

Na sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Bruxellesu u petak 15. prosinca 2023. godine Hrvatska je prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti. Predložene mjere i akcijski plan danas su jednoglasno podržani od strane Europske komisije i država članica.

 

O opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu govori činjenica da od 29. studenog 2023. godine nemamo zabilježen niti jedan novi slučaj pojave afričke svinjske kuge.

Ključno je da je regionalizacijom i uvođenjem novih zona, omogućeno stavljanje na tržište Hrvatske svježe meso svinja koje potječe iz zona ograničenja (Vukovarsko-srijemska, te dio Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije) kao i klanje svinja na objektima za vlastite potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja na objektima, te nakon prethodno provedenih veterinarskih pregleda.

Posebice ističemo da je osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije.

Ovo je veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija.

Čestitamo i zahvaljujemo odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera doprinijeli suzbijanju afričke svinjske kuge.

Napori i provođenje svih mjera od pojave afričke svinjske kuge su se isplatili, čime su Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede očuvali svinjogojstvo u Slavoniji, pomogle sektoru i omogućili trgovinu svježim mesom i svinjokolju na gospodarstvima za vlastite potrebe.