U Sisačko-moslavačkoj županiji, župan Ivan Celjak sazvao je sastanak na inicijativu načelnika Općine Velika Ludina Dražena Pavlovića na temu gradnje akumulacije za navodnjavanje koja se treba graditi na području Općine Velika Ludina između naselja Katoličko Selišće i Gornja Vlahinička. Osim župana i pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu SMŽ Anite Sinjeri Ibrišević bio je prisutan i glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i voditelj Jedinice za provedbu nacionalnog programa navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama Marin Galiot.

 

Uz načelnika Općine Velika Ludina sastanku je bio prisutan i predsjednik Voćara i vinogradara Moslavine Velika Ludina Darko Kovačić. Na sastanku je raspravljano o cjelokupnoj situaciji oko ove velike investicije  i dogovorene su daljnje aktivnosti na ovom projektu.

Na pripremi projekta se već dugo radi, dobivena je Lokacijska dozvola, a dogovoreno je da se krene u ishođenje Građevinske dozvole i sve ostale potrebne dokumentacije za prijavu projekta na Europski fond te se očekuje da će se projekt akumulacije realizirati a gradnja početi tijekom 2024 godine.

Vrijednost projekta procjenjuje se na 15.000.000,00 eura od čega će iz europskih sredstava biti sufinancirano 85%. 

Nositelj projekta je Županija Sisačko-moslavačka, a u projektu sudjeluju Hrvatske vode i Općina Velika Ludina.

Za voćare i poljoprivrednike sjevernog dijela naše Općine ovo će biti značajan doprinos i sigurnost njihovoj proizvodnji iz razloga što je voda potrebna za navodnjavanje površina, a isto tako i za obranu od mraza.