Srijeda 24 Travanj 2024

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana Ministarstvo unutarnjih poslova će provoditi operativnu akciju „Mir i dobro", koju će Policijska uprava sisačko-moslavačka na svom području provoditi od 15. prosinca 2014. do 8. siječnja 2015. godine.

"Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno od 1993. godine organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, a osnovni i najvažniji cilj akcije je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Temeljem dosadašnjih iskustava može se očekivati kako će blagdansko raspoloženje i ove godine uzrokovati zlouporabu oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, što može rezultirati materijalnom štetom na privatnim i javnim objektima, lakšim i težim ranjavanjem građana, ali i ugrožavanjem njihovih života.

Stoga, prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana podsjećamo na opasnosti zlouporabe oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pretprazničkog raspoloženja te apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na uporabu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno improvizirajućih sredstava kućne izrade te da na taj način spriječe eventualne tragične posljedice.

Podaci prošlogodišnje akcije „Mir i dobro"

Tijekom prošlogodišnje provedbe ove operativne akcije u razdoblju od 15. prosinca 2013. do 8. siječnja 2014. godine, oduzeto je devet komada oružja i 680 komada streljiva raznog kalibra.

Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava ukupno je utvrđeno pet prekršaja, za što je prijavljeno pet soba te sedam kaznenih djela za što je kazneno prijavljeno sedam osoba, a došlo je i do propucavanja jednog vozila.

Zbog uporabe ubojitih sredstava tijekom provođenja ove akcije nije bilo smrtno stradalih niti ozlijeđenih osoba, kao niti oštećenja objekata.

Zakonska regulativa o vrstama te prodaji i uporabi pirotehničkih sredstava

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva razreda I i pirotehnička sredstava razreda II i III.

- Pirotehnička sredstva razreda I čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, amorces za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Promet ovim sredstvima u veleprodaji je zabranjen bez odobrenja MUP-a. Prodaja je dopuštena samo u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

- Pirotehnička sredstva razreda II čine sredstva za male vatromete, odnosno petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i slično.

- Pirotehnička sredstva razreda III čine rakete, fontane, vatromet kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i slično.

Za pretpostaviti je kako će u predstojećem razdoblju veliki broj građana nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava sredstava čija uporaba nije dozvoljena, te građane želimo podsjetiti na zakonske odredbe sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, koje se odnose na prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava:

1. Pirotehnička sredstva I razreda mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama i to osobama starijim od 14. godina

2. Pirotehnička sredstva II i III razreda, T1 i P1 mogu se PRODAVATI od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, i to osobama starijim od 18 godina

3. UPORABA pirotehničkih sredstva dozvoljena je isključivo od 27. prosinca do 1. siječnja

4. Uporaba pirotehničkih sredstava II i III razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i to tijekom godine od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Navedeni se Zakon najčešće krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, prodaje pirotehničkih sredstava II i III razreda mlađima od 18 godina ili prodaje u razdoblju od 2. siječnja do 14. prosinca, za koje prekršaje je propisana novčana kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna.

Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava II i III razreda u zatvorenim prostorijama i na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i uporabe u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, propisana je novčana kazna 1000 do 5000 kuna.

Operativno djelovanje policije u vrijeme akcije „Mir i dobro"

Policijski službenici će na području cijele Policijske uprave, naročito u blagdanskom razdoblju tijekom prosinca, pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava te će nadzirati sva prodajna mjesta na području naše Županije. Ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja pirotehničkih sredstva za zabavu obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe nadležnom prekršajnom sudu biti će podnesen optužni prijedlog.

U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.

U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, ali i podizanja opće sigurnosti naših građana, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini Županije, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova kako bi se građane upozorilo na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a naročito od improviziranih sredstava kućne izrade.

Apel policije !

Obzirom da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima većeg okupljanja, pozivamo na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro" te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca mirnoj i svečanoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana.

Kako u predstojećem blagdanskom razdoblju protiv naših građana ne bi morali poduzimati represivne mjere, još jednom pozivamo građane na suradnju te im savjetujemo:

kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati

uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite

petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive, zbog čega poučite djecu o mogućim posljedicama nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima

budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima

djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju

najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drugačije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Ujedno podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija" kojom je sukladno odredbama Zakona o oružju građanima omogućeno da posjedovanje nedozvoljenog oružja i streljiva mogu prijaviti ovoj Policijskoj upravi ili najbližoj policijskoj postaji, bez opasnosti da će protiv njih biti pokrenut kazneni ili prekršajni postupak.


iTransparentnost

Galerija fotografija

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3