Subota 27 Travanj 2024

Vlada Republike Hrvatske je na 265. sjednici održanoj u četvrtak 23. studenog 2023. godine usvojila još dva programa potpore sektoru svinjogojstva; Program potpore za očuvanje proizvodnje  prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge i Program potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge ukupno vrijedna 7 milijuna eura.

 

Navedena dva programa odnose se na revitalizaciju gospodarstva i očuvanje aktivnosti proizvođača koji trpe posljedice zbog afričke svinjske kuge.

Programom potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge namjerava se pružiti financijska pomoć uzgajivačima rasplodnih svinja, nadoknaditi povećane troškove držanja uzrokovane otežanim prometovanjem živih svinja te povećanim troškovima hranidbe sukladno zahtjevima brojnih proizvođača. Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća koja drže rasplodne svinje i upisani su u odgovarajuće upisnike i registre. Potpore se isplaćuju uzgajivačima rasplodnih svinja za dio troškova hranidbe u visini od 60 eura mjesečno po grlu. Vrijednost programa iznosi 2 milijuna eura.

Program potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge vrijedan je 5 milijuna eura te su prihvatljivi korisnici također mikro, mala i srednja poduzeća koja uzgajaju rasplodne svinje i /ili tovne svinje i upisani su u odgovarajuće registre. Iznos gubitka koji se namjerava nadoknaditi temeljem broja rasplodnih svinja na gospodarstvu utvrđuje se na način da se broj grla množi sa jediničnim iznosom od 2,18 eura i brojem dana nemogućnosti držanja svinja, dok se iznos gubitka temeljem broja tovljenika na gospodarstvu utvrđuje na način da se broj grla množi iznosom od 0,36 eura i brojem dana nemogućnosti držanja svinja. Vrijednost programa iznosi 5 milijuna eura.

Također, na sjednici Vlade u prvo čitanje Hrvatskom saboru upućen je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi (EU). Zakonom o akvakulturi utvrđuje se provedba zajedničke ribarstvene politike EU u dijelu koji se odnosi na akvakulturu, utvrđuju se nacionalni ciljevi razvoja akvakulture, nadležna tijela za provedbu potpore, uređenje tržišta, nadzor i kontrola kao i druga važna pitanja za sektor akvakulture. U odnosu na važeći zakon, novine i dorade koje se predlažu ovim prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi odnose se na daljnje unaprjeđenje hrvatskog regulatornog okvira za razvoj akvakulture sukladno novim strateškim smjernicama Europske komisije za održiviju i konkurentniju akvakulturu za razdoblje do 2030. godine.


iTransparentnost

Galerija fotografija

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3