Nedjelja 25 Veljača 2024

Tjedan međunarodne mobilnosti u OŠ Ludina održava se od 20-24.4., a sudionici mobilnosti su učenici i učitelji iz Finske, Češke i Hrvatske, ukupno njih oko 80. Pokrovitelji multilateralnog događanja jesu i Veleposlanici Finske i Češke te Sisačko-moslavačka županija, s učešćem njihovih predstavništava. „Tjedan mobilnosti"

jedan je u nizu aktivnosti unutar trogodišnjega multilateralnog projekta iz programa Erasmus+, a kojemu je cilj sustavno uvesti poduzetništvo na primarnu razinu.

Domaćin i koordinator projekta je OŠ Ludina, a izjave o svojim ulogama u projektu dali su i Veleposlanici Finske i Češke, Župan Sisačko-moslavačke županije, načelnik Općine Velika Ludina, ravnateljica OŠ Ludina te voditelj projekta, svatko sa svoje pozicije i uloge u projektu.

"Ideja poduzetništva postoji u našoj školi već desetak godina, počeli smo s osnivanjem učeničke zadruge i eko škole koja je temelj uzgoja voća, povrća i ljekovitog bilja. Kako sustav ne podržava poduzetništvo mi smo postali poduzetni i unutar projekata koje provodi EU uspjeli smo povući sredstva"-kazala je Sonja Pribolšan Pongračić ravnateljica OŠ Ludina.

Zamjenik Župana Marin Piletić istaknuo je kako će Županija podržati sve projekte kojima je cilj povlačenje sredstava iz fondova EU.

"Iako je županija u teškoj financijskoj situaciji projekte koji povlače pet puta više sredstava od našeg učešća ćemo uvijek podržati. Školstvo je jedan od najstabilnijih sustava unutar županije koji uz educirane kadrove ima i poduzetničku energiju i ovaj projekt OŠ Ludina dokaz je da se sredstva iz EU mogu povući. Županija je osigurala za sve škole koje će se prijavljivati na EU projekte potrebno učešće i veseli da se naše škole javljaju na natječaje, ovih dana poslali smo dokumentaciju za obnovu fasada, krovišta i stolarije na niz škola s područja županije"-naglasio je Piletić.

Načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović rekao je kako je Hrvatska država koja se nalazi u tranziciji gdje se još navikavamo da je vlastita inicijativa najbitnija i da će država morati živjeti upravo od poduzetništva.

"Stoga je jako dobro da se djeca već u školi uče o poduzetništvu što će pomoći da dobar dio njih kad odrastu postanu poduzetnici. Danas više nisu vremena da svi čekamo da se negdje zaposlimo već da vlastitom inicijativom nešto ostvarimo i ako će to tako biti i država će ići naprijed. Veselimo se svakom uspjehu škole s kojom imamo dobru suradnju,nadamo se da je ovaj projekat uvod u financiranje raznih

projekata na razini općine obzirom da su nam prihodi smanjeni, ali idu mjere EU s koji će i Općina ukoliko dobije taj novac moći puno napraviti posebno na području komunalne infrastrukture"-izjavio je načelnik Pavlović.

U aktivnostima vezanim za ovaj projekt mogli su se razgledati projektni rezultati nastali tijekom dvodnevnih radionica iz poduzetništva, tradicijskog graditeljstva, multijezični slikovni rječnik i sl.,

Učenici iz triju država sadili su i sijali zdravu hranu u ekološkom vrtu PŠ Okoli te izradili sjetveni četverojezični kalendar, a imali su i marketinške radionice u PŠ G. Vlahinička

Istovremeno u prostorijama OŠ Ludina održala se prezentacija o sustavu finskog školstva te primjeri dobre međunarodne prakse za ravnatelje OŠ Sisačko-moslavačke županije.


iTransparentnost

Galerija fotografija

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3