Srijeda 7 Prosinac 2022

Općinu Velika Ludina posjetili su župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Marin Piletić sa suradnicima te razgovarali s načelnikom Draženom Pavlovićem, zamjenikom načelnika Zlatkom Nežićem, predsjednikom Općinskog vijeća Vjekoslavom Kamenščakom i općinskim vijećnicima. Nakon razgovora županijski i općinski čelnici su obišli crkvu svetog Mihaela

Arkanđela u kojoj su u toku radovi uređenja unutrašnjosti crkve te su posjetili tvrtku Fragaria d. o. o. u Katoličkom Selišću, gdje su se gosti upoznali se s poslovanjem te tvrtke koja se bavi proizvodnjom voća ponajprije jabuka i jagoda. Kako se direktor tvrtke Krešo Peraić požalio na problem nedostatka vode za navodnjavanje voćnjaka župan Ivo Žinić kazao je kako bi idejni projekt navodnjavanja voćnjaka na području Velike Ludine trebao biti gotov do kraja ove godine. Riječ je o navodnjavanju 480 hektara poljoprivrednih površina, koje su pretežito zasađene voćem. Razgovaralo se i o problemu državnog zemljišta, koje trenutno nije u funkciji, koje je napušteno, a ima potrebe za sadnjom novog voća i jagoda, gdje bi se kroz povećanu proizvodnju moglo još više osvojiti strano tržište.

"Imamo oko 300 hektara voćnjaka i po tome smo najvoćarskiji kraj u Hrvatskoj jer je na malom prostoru skoncentrirana velika proizvodnja jabuka i jagoda, imamo tri velike hladnjače za skladištenje voća, a očekujemo i rješavanje problema navodnjavanja voćnjaka. Također se nadamo daljnjem povećanju proizvodnje jer imamo oko 400 hektara neiskorištenog zemljišta pogodnog za voćarstvo i raduje što postoji interes poduzetnika za proširenje voćnjaka"-kazao je Dražen Pavlović načelnik Općine Velika Ludina.

Na sastanku županijskih i općinskih čelnika razgovaralo se i o naknadi za skladištenje plina u podzemnom skladištu plina Okoli gdje Općina Velika Ludina trenutno prihoduje oko 250.000 kuna godišnje, a po riječima načelnika Pavlovića Općina ima pravo na rudnu rentu u puno značajnijem iznosu od nekoliko milijuna kuna te će se od nadležnog Ministarstva zatražiti rješavanje tog problema.


Galerija fotografija

Poslovi na HZZ

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3